Welsh Whisky


Welshe whisky is drank gemaakt van mout, graan en water dat in Wales geproduceerd wordt.  Whisky werd sinds de middeleeuwen gedistilleerd in Wales, maar de productie stierf uit in de late negentiende eeuw.  In de jaren negentig werden pogingen gedaan om om de praktijk opnieuw leven in te blazen, wat resulteerde in de oprichting van de eerste distilleerderij van Wales in meer dan 100 jaar.  In 2000 werd de stichting van het Welsh Whiskey Company aangekondigd (nu bekend als Penderyn)
In augustus 2021 diende een groep Welsh -distilleerders een aanvraag in voor een geografische indicatie. Op 24 juli 2023 verleende het ministerie van Voedsel en plattelandszaken van het ministerie van Milieu Welsh whisky een geografische indicatie. 

Welsh Whisky's moeten voldoen aan de volgende wettelijke criteria:
- gemaakt worden met 100% Welsh gemoute gerst
- gebruik maken van water van 100% Welshe oorsprong
- Alle fasen van brouwen tot bottelen moeten in Wales gebeuren

 

English Whisky

Hoewel Engeland niet bekend staat om whisky, waren distilleerders tot het einde van de 19e eeuw actief in Londen, Liverpool en Bristol, waarna de productie van Engelse single malt whisky stopte. Sinds 2003 maakt Engelse whisky een heropleving.
Er zijn een 9-tal distilleerderijen in Engeland: Cotswolds, Norfolk, Dartmoor, Londen, Henstone, Isle of Wight, Oxford, Lake District en Yorkshire.